Als mindfulness-trainer en hypnotherapeut vind ik het niet verwonderlijk dat deze twee therapieën elkaar ontmoeten in mijn praktijk. Mindfulness is een houding die getypeerd wordt door bewust te zijn van de eigen fysieke toestand, gevoelens en gedachten. Kenmerkend voor de trance in de hypnotherapie is dat onderbewuste gevoelens en overtuigingen ervaren kunnen worden. Mindfulness en trance lijken dus tegengesteld. Hoe kunnen tegenovergestelde therapieën elkaar versterken?

Mindfulness

Mindfulness is een rationele benadering om gedrag te veranderen of bij te sturen. Door de oefeningen leer je bewuster te zijn van je ervaringen, gevoelens en gedachten. Het doel van mindfulness is om niet automatisch te reageren op gebeurtenissen maar even te kijken en vaak gewoon te accepteren. In mijn cursusboek staat een tabel met situaties waarop veel mensen automatisch reageren. Ik geef ook een suggestie voor een andere reactie.

automatisch reageren

De automatische reactie is waar hypnotherapie en mindfulness elkaar ontmoeten

Een voorbeeld: Karin is een hardwerkende vrouw. Graag zou Karin ook eens een andere klus krijgen of promotie maken maar dat lukt steeds niet. Zij voelt dit als kritiek en vindt dat ze faalt. Ze gaat nog harder werken. Ze stapt mijn praktijk in met stressklachten.
Karin komt voor mindfulness. Ze heeft gehoord dat dat goed tegen stress kan helpen. Ze heeft van een vriendin gehoord dat je elke week oefeningen moet doen en een schriftje moet bijhouden. Kortom gewoon hard werken en dan gaat de stress wel over. Maar Karin ziet haar automatische reactie, namelijk nog harder werken, nog niet. Ik kan de training geven maar vermoed dat Karin haar automatische reactie niet ziet. Dit is het moment om hypnotherapie in mindfulness toe te passen. Uiteraard in overleg.

Hypnotherapie in mindfulness

Met Karin heb ik in hypnotherapie een innerlijk-huis sessie gedaan. Onder hypnose loop je door jouw huis zoals je dat huis op dat moment voorstelt. Karen bezocht de kamer van werken. Hierin zag zij zichzelf hard werken. Om haar heen zag ze collega’s die zich op de borst klopten en de banen kregen die zij graag wilde. Als Karin positief opviel en een compliment kreeg dan bagatelliseerde zij dit. Het zich laten zien stond bij haar in de schaduw. Het verlangen om gezien te worden was er wel constant. Door deze hypnotherapiesessie werd dit Karin duidelijk.

Karin zag nu haar automatische reacties: haar prestatie niet opeisen, de eer aan een ander geven en dan zelf weer nog harder werken om gezien te worden. Door inzicht in haar automatische reactie lukte het haar om te veranderen. Ze voelde de vrijheid om zich te laten zien en de eer aan zichzelf te houden. Hard werken past gewoon bij haar maar te hard werken om zichzelf te bewijzen doet ze niet meer. Uiteindelijk hebben we de mindfulness-training afgerond. Mindfulness biedt Karin een prima handvat om zichzelf bij te sturen. Oh ja, ze liet mij nog weten dat zij nu het werk wat ze graag wilde had gekregen.

Stoppen met roken

Als je komt omdat je wilt stoppen met roken. We stellen dan een situatie voor waarin het moeilijk is om nee te zeggen tegen een sigaret. Als het ware oefen je onder hypnose met een toekomstige situatie waarin je een niet-roker bent. Je onbewuste slaat dit op. De ademhaling kan dan als een anker fungeren om niet-roker te zijn. Je leunt dan op de geoefende situatie waarin je niet-roker bent zonder enige verlangen naar een sigaret.

Hiervoor geef ik dan een mindfulness-oefening op, bijvoorbeeld de 3 minuten voor de adem. Dit werkt ook prima om zelfverzekerder te zijn, lekkernijen te weerstaan, voor jezelf op te komen of pijnreductie te beleven.

Bodyscan

Tot slot pas ik hypnotherapie ook toe bij de groepscursus mindfulness. De bodyscan is de bekendste oefening van mindfulness. Bij deze oefening ga je met je aandacht naar elk stukje van je lichaam. Het is een meditatieoefening. Door de gebruikelijke tekst net anders te brengen, namelijk met suggesties ervaren de cursisten een zeer diepere meditatie. Het helpt cursisten die mediteren lastig vinden om in een ontspannende zijnsmodus te komen.

Robert Bronnewasser  https://www.kerncirkel.nl