Als roker herken je één januari vast als dé datum waarop je sterk overweegt of overwogen hebt om te stoppen met roken. En het uiteindelijk bij dat goede voornemen hebt gelaten. Het feit dat je dit artikel nu leest doet echter vermoeden dat er ergens binnen in jou een liefdevol deel leeft dat jou nu een zetje in de goede richting geeft. Zo’n deel dat je afhankelijkheid van sigaretten spuugzat is evenals de vervelende gevolgen voor jou nu of in de toekomst.

Een hele opluchting

Misschien twijfel je nog. Vielen eerdere stoppogingen tegen, of had je de illusie dat je één van die ‘happy few’ zou zijn die heel relaxt op een feestje een sigaretje kan opsteken, zonder weer hooked te raken. Of misschien is het momentum van één januari voorbij. Grappig eigenlijk, alsof een willekeurige dag als vandaag niet ook een prima dag kan zijn om echt voor jezelf te kiezen.

Intrinsieke motivatie

Dat hypnotherapie jouw gezonde verlangen om te stoppen met roken kan ondersteunen lijdt geen twijfel. Om dit echter geen sprookje te laten zijn, ‘too good to be true’ even dit vooraf: Hypnose kan mensen als jij enorm goed ondersteunen. Echter, als je alleen op zoek bent naar de ‘quick fix’ zal je waarschijnlijk bedrogen uitkomen. Zonder jouw belangrijkste troef, je intrinsieke motivatie, is namelijk geen kruid gewassen tegen ‘de rookspin’ die heel geduldig in haar web zit, klaar om toe te springen zodra haar slachtoffer – jij – pogingen onderneemt zich te bevrijden uit haar kleverige, stinkende web. Maar ja, met die intrinsieke motivatie zit het volgens mij wel snor, want je leest dit stuk nog steeds!

De kracht van suggesties

Omdat je geest zich bij hypnose sterk ontspant, opent deze zich ook voor nieuwe ideeën en suggesties. Met ‘suggestie’ wordt hier bedoeld elk voorstel dat aan je wordt gedaan over hoe je je kunt voelen, wat je kunt ervaren. Bijvoorbeeld: ‘je voelt je heerlijk kalm en ontspannen en tegelijkertijd sterk en krachtig’. Waar een toneelhypnotiseur je bijvoorbeeld suggesties geeft dat je een kip bent, zal een hypnotherapeut jou suggesties aanbieden om je doel te bereiken. Door die ontspannen geest is er ook meer ruimte voor je onbewuste om een duit in het zakje te doen in de vorm van helpende inzichten of veranderingen van overtuigingen, gevoelens of lichamelijke reacties. In een gewone dagelijkse bewustzijnstoestand zijn mensen al aardig suggestiegevoelig (anders werkte reclame immers niet), in een hypnotische toestand is dat effect echter veel sterker.

Ervaringsdeskundigen stoppen met roken

Twee ervaringsdeskundigen, Bart en Raymond, blikken terug:
Bart, een nuchtere veertiger, over zijn motivatie: “Ik had een doel en dat doel had een middel nodig. Ik had sowieso mijn eigen wil, en wilde een steuntje in de rug. De ervaring dat het niet als een soort show benaderd werd was heel prettig. Het besef dat iemand weet wat ze doet is heel belangrijk. Dan kan een therapeut veel dichterbij je komen.’

Raymond: ‘Ik had al zo vaak op eigen kracht geprobeerd te stoppen, omdat ik mezelf niet gunde hulp te vragen. Ik kon eindelijk erkennen dat een beetje hulp bij zo’n geduchte tegenstander als een sigaret echt prima was.’
Voor Bart waren de doorslaggevende suggesties: ‘Dat stemmetje: “je bent niet geboren om te roken. Je bent niet met een sigaret in je mond geboren” ‘Voor mij werkte het als iets heel reëels wat in mijn hoofd geplant werd. Dat stemmetje kwam steeds terug’.

Voor Raymond bleken ondersteunende suggesties dat het o.k. was om het eventueel moeilijk te vinden cruciaal. Het inzicht dat hij dan geen loser was, en zich dan maar moest gaan bestraffen door weer te gaan roken. Voor hem sloot dit zeer aan op zijn traumatische jeugdervaringen waarbij gevoelens van zwakte onmiddellijk onder de mat geveegd moesten worden met behulp van verdovende middelen.

Uit deze voorbeelden blijkt het belang van de ‘maatwerk-benadering’ voor wie wil stoppen met roken. Zie ook
Iedere mens – ook jij – heeft zijn eigen verhaal. Een persoonlijke voorbereiding is dan ook wezenlijk.

Mag ik je een suggestie doen: neem eens een kijkje op https://hypnotherapie.nl/vind-therapeut/. Je bent het waard!

Anne Cox, psycholoog en hypnotherapeut. www.annehelpt.nl