Er is een opmars van aanvullende zorg waaronder hypnotherapie. Langzaam maar zeker, soms nog onder veel weerstand, zetten medici buiten de reguliere behandeling aanvullende zorg (zoals hypnotherapie) in. Mits die afdoende bewezen is. Dat schrijft de Volkskrant in een artikel over de opmars van aanvullende zorg.
Studie medische hypnose
Marc Benninga, bij Amsterdam UMC hoogleraar maag-, darm- en leverziekten bij kinderen, besloot een studie op te zetten naar het effect van medische hypnose bij kinderen met chronische buikpijn. ‘Uit pure frustratie. Want we prutsten maar wat. We hadden niets dat echt hielp bij onverklaarbare buikpijn bij kinderen, helemaal niets. Terwijl 10 tot 15 procent van de kinderen daarmee worstelt. Dat zijn heel grote aantallen.’ Inmiddels verwijzen tientallen ziekenhuizen hun patiëntjes met buikpijn naar de hypnotherapeut.
Medische hypnose in richtlijn medisch specialisten
Hypnose, daar mogen medisch specialisten en ziekenhuizen zich toch niet mee bezighouden? ‘Wel als de effectiviteit van deze aanvullende zorg wetenschappelijk is aangetoond’, zegt Benninga. ‘En dat ís het. Met vijf à zes behandelingen door een hypnotherapeut raakt 85 procent van de kinderen verlost van de buikpijn.’ Met de traditionele aanpak met diëten en pillen is dat 25 procent. Medische hypnose bij onverklaarbare buikpijn bij kinderen staat in de richtlijn van medisch specialisten.
Wetenschappelijke bewijsvoering
Zwak punt in de wetenschappelijke bewijsvoering is dat onduidelijk is langs welke weg hypnotherapie werkt tegen buikpijn. ‘Dat klopt allemaal wel’, zegt Benninga in de Volkskrant.. ‘Maar van de traditionele aanpak, van diëten tot pillen, weten we ook niet hoe het werkt. De effectiviteit van diëten of medicatie is bij kinderen met chronische buikpijn tot op heden nooit goed onderzocht. Van hypnose zijn er tenminste nog studies waarbij er drukmetingen zijn gedaan in de darm terwijl de kinderen in trance zijn. Krijgen ze de suggestie mee van een heerlijke, zonnige dag, dan wordt de motoriek van de dikke darm heel rustig.’
Bron: Volkskrant 27-3-2021