en chronisch onbegrepen buikklachten.

Ervaring van ouders

Als baby al, had onze zoon last van buikkrampen. En waar bij een ander poeder of druppel hielpen… bij hem niet. Ook als peuter en kleuter had hij altijd buikpijn.
Wij ouders, merkten wel heftigere reacties op bepaalde voeding, bijvoorbeeld melk. Dit vervingen wij door soja. En tarwebrood vervingen wij door speltbrood. Toch bleef de buikpijn. Vanaf het moment dat hij ’s morgens wakker werd had hij al buikpijn. En soms zo heftig, dat hij krom liep van de pijn en moest huilen.

Toen hij 8 jaar was, werden we doorverwezen naar de kinderarts. Ook die kon na vele (vervelende) onderzoeken niets vinden. Als ouders ben je niet gelukkig als je kind met buikpijn opstaat, er mee in slaap valt en er zelfs ’s nachts wakker van wordt.

Toen hij 11 jaar was, zijn we opnieuw naar de kinderarts gegaan en weer werd er niets gevonden. Zij adviseerde ons om eens aan hypnotherapie te denken.

Hypnotherapie

En zo kregen wij een verwijzing voor hypnotherapie. We stonden er wel voor open, maar wisten niet goed wat we konden verwachten. Na een heldere uitleg wat het inhield, kreeg onze zoon al bij de eerste keer een oefening mee. Zo kon hij tenminste zelf aan de gang.
Elke keer als we kwamen kreeg hij een andere oefening mee en kreeg zo verschillende oefeningen aangeboden. Deze deed hij iedere avond in bed. Hij raakte er ontspannen door, sliep makkelijker in en zijn buikpijn verminderde met de week. Hij had al zo lang last van zijn buik en nu, na zes sessies was de buikpijn helemaal verdwenen!

hypnotherapie bij PDSWe konden haast niet geloven dat het zo snel en eigenlijk heel gemakkelijk werkte. Het was voor ons een bijzonder gevoel om onze zoon na 11 jaar zonder buikpijn te zien.

Chronische buikpijnklachten

Eén op de tien kinderen wereldwijd en vijf tot 20% van de kinderen in Nederland heeft last van ernstige, niet te verklaren buikpijn. Dit noemen we onbegrepen buikpijnklachten.
Ook kunnen kinderen overgevoelig reageren op voeding, spanning en emoties. Dit wordt prikkelbaar darmsyndroom genoemd. De klachten zijn van invloed op het dagelijks leven onder andere schoolverzuim en het missen van leuke activiteiten.
Wetenschappelijk onderzoek (Dr. Benninga, dr. Vlieger en hypnotherapeut mevr. Frankenhuis, 2007) heeft aangetoond dat hypnotherapie effectief is bij kinderen met het prikkelbare darmsyndroom en onbegrepen buikklachten.

Hypnotherapie: complementair aan de reguliere behandeling

Hypnotherapie wordt steeds meer toegepast als aanvulling op de reguliere behandeling. Het kan namelijk zijn dat medicijnen en voedingsadviezen onvoldoende helpen. Tijdens hypnotherapie leert je kind zijn darmen beter onder controle krijgen. Pijn en stress worden verminderd en verdwijnen zelfs vaak helemaal. Het dagelijkse leven kan weer worden opgepakt en het zelfvertrouwen neemt toe.

Het behandelprogramma

De meeste kinderen worden verwezen door een (kinder)arts. Om voor behandeling in aanmerking te komen is een schriftelijke diagnose nodig van de huisarts of specialist.
De behandeling bestaat uit ca. zes consulten gedurende drie maanden. Er wordt uitleg gegeven over de behandeling en er wordt besproken wat er van jou en je kind wordt verwacht.
Er wordt samen gestart en afgerond om te praten hoe het gaat. De oefeningen vinden in principe alleen met je kind plaats. Het idee erachter is dat je kind zelf controle gaat krijgen over zijn/haar buik.
Thuis wordt er verder geoefend. Zo is het resultaat van de behandeling optimaal.

De ervaring is dat kinderen deze oefeningen leuk vinden en met plezier doen, omdat ze zich er prettiger door voelen. Deze oefeningen hebben immers een gunstige invloed op de darmwerking.

Zoals een ouder het kernachtig verwoordt:
‘Onze dochter had lange tijd last van hoofdpijn, buikpijn en kon moeilijk in slaap komen. Na acht sessies kan ik met trots vertellen dat onze dochter geen klachten meer ervaart en elke avond rustig in slaap valt.’

Tilly van Dijk www.vlinderconsult.nl