In mijn praktijk werk ik vaak met cliënten die klachten hebben die voortkomen uit hun jeugd. Niet altijd kunnen ouders hun kinderen tijdens de opvoeding een veilige, stabiele basis geven. Soms lijden ze zelf onder de gevolgen van een onveilige jeugd, hebben ze last van trauma’s, een slecht huwelijk of hebben ze een psychiatrisch probleem. Ze kunnen er niet zijn voor hun kinderen op de manier die de kinderen nodig hebben. Ze mishandelen hun kinderen geestelijk en/of fysiek of verwaarlozen ze. Soms moeten kinderen voldoen aan verwachtingen van hun ouders, die ze niet kunnen waarmaken. De kinderen moeten hun onveilige jeugd zien te overleven met alle gevolgen van dien.

Wie een onveilige jeugd had

Ben je nu volwassen en heb jij zelf een onveilige jeugd gehad, dan worstel je mogelijk met het gevoel geen bestaansrecht te hebben. Of eenzaamheid, onzekerheid, een laag zelfbeeld en verdriet. Soms heb je problematische relaties en ben je niet in staat je leven vorm te geven zoals je dat diep van binnen zou willen. Misschien heb je zelf een slecht functionerend gezin en herhaalt de geschiedenis zich.

Gevolgen van een onveilige jeugd

Soms voelt het of je voortdurend aan het overleven en vermijden bent. Dat kan leiden tot burn-out en/of vage fysieke klachten waar geen medische oorzaak voor is te vinden. Ben je alleen maar bezig met anderen helpen – ten koste van jezelf  – omdat je nodig en nuttig wilt zijn en aardig gevonden wilt worden? Stel je anderen op de eerste plaats en vind je het moeilijk om grenzen te stellen en voor jezelf op te komen?

Dergelijke klachten kunnen zijn ontstaan door overlevingsstrategieën, die je hebt ontwikkeld in je jeugd. Je hebt bijvoorbeeld geleerd om je terug te trekken en stil te zijn of om heel erg je best te doen en voor anderen te zorgen. Soms heb je geleerd om juist snel in de verdediging te schieten of in de aanval te gaan. Als kind hielp dit gedrag je om je jeugd te “overleven”. Nu je volwassen bent is dit gedrag niet meer nodig en toch merk je dat het automatisch weer naar voren komt als je in een voor jou lastige situatie terechtkomt.

Klachten door overlevingsstrategieën, een voorbeeld

Je krijgt bijvoorbeeld feedback van je werkgever en je bent niet in staat om hier adequaat mee om te gaan. Je voelt je niets waard. Of je bent op een feestje waar je het gevoel hebt dat je er niet bij hoort, je trekt jezelf terug in plaats van dat je contact legt met anderen. Of je durft geen nee te zeggen tegen mensen die te veel van je vragen, omdat je bang bent dat ze je niet aardig vinden of dat je ruzie zult krijgen.

Hypnotherapie om een onveilige jeugd te verwerken

Hypnotherapie is een krachtige en helende therapie bij het verwerken van je jeugdervaringen en het opnieuw richting geven aan je leven in het hier en nu. Je kunt niet veranderen wat er in je jeugd is gebeurd, je kunt wel verwerken en loslaten zodat je jezelf bevrijdt van oude pijn en verdriet. Dan kun je beginnen met te ontdekken wie je werkelijk bent, hoe je gevormd bent door je jeugd en hoe je vaardigheden en talenten kunt gebruiken die onder de pijn en het verdriet verborgen lagen.

Ik werk bij dit proces met hypnotherapeutische technieken gericht op het innerlijk kind. Daarnaast regressie, losmakingsrituelen, ik-versterkende visualisaties, werken met boosheid en (oppositie)delen. Het werken met EMDR kan een zinvolle aanvulling zijn bij traumaverwerking.

Zo ontdek je waaraan je op dit moment in je leven werkelijk behoefte hebt: je leert waar jouw grenzen liggen en hoe je ze kunt bewaken. Je kunt weer gaan voelen dat je goed bent zoals je bent met al jouw mogelijkheden en beperkingen. Je krijgt weer grip op je leven en bepaalt zelf hoe jij je leven wilt vormgeven.

Alexandra van Eenennaam       https://www.keerpunt.today/