De wens om een brug te slaan

“Mijn passie is dat hypnose geïntegreerd wordt in de kindergeneeskunde”, zegt verpleegkundige en hypnotherapeute Carla Frankenhuis. Sinds 1990 heeft zij een praktijk voor coaching en hypnose, met als specialisatie medische hypnose. Carla Frankenhuis komt uit de verpleging. Zij vervult met haar werk de grote wens om een brug te slaan tussen hypnose en de reguliere geneeskunde. Lang geleden heeft zij de A opleiding gedaan, en in Amerika B (psychiatrie) gehaald. Inmiddels is zij al vele jaren bezig met hypnose.

“Ik woonde destijds met mijn gezin in Amerika en ik had een dubbele hernia met ongelooflijk veel pijn, waardoor ik ’s nachts heel slecht sliep”, vertelt Frankenhuis. “In een winkel zag ik een cassettebandje liggen waarop stond: Hypnosis in the Relieve of Pain. Ik wist werkelijk niet wat het was, maar alles wat mij kon helpen, wilde ik doen. Dus ik ging vooral ’s nachts naar dat bandje luisteren en ik merkte dat de pijnbeleving naar de achtergrond verschoof. Toen die hernia’s verholpen waren wilde ik daar meer van weten! Ik ging opleidingen in hypnose volgen, en daarbij is pijn in mijn werk altijd een rode draad gebleven.”

Opbouw van de hypnotherapiepraktijk

Ik heb verschillende hypnose opleidingen gevolgd. Daarna ben ik rustig aan een eigen praktijk gestart. Daarnaast gaf ik trainingen bij de arbodienst. Als onderdeel van een burn-out cursus leerde ik mensen ontspannings- en hypnose oefeningen. Ook heb ik lange tijd bij het Integraal Kankercentrum Amsterdam (IKA) gespreksgroepen geleid.
Omdat ik in Amerika als kinderverpleegkundige had gewerkt, begon een kinderpsycholoog kinderen naar mijn praktijk door te sturen, specifiek voor de hypnose. Dat vond ik erg leuk.
Ik kreeg contact met Professor Dr. Marc Benninga, kinder maag-darm-lever arts in het AMC. Hij had in Engeland Peter Whorwell, gastro-enteroloog in het Academisch ziekenhuis te Manchester, horen praten over hypnose bij volwassenen. Marc vroeg mij naar Manchester te gaan om een kijkje te nemen bij Whorwell. Achteraf bekende Marc mij dat hij zich niet kon voorstellen dat hypnose echt werkt.”

Aanpassing van het protocol

“Ik ben naar Manchester gegaan, waar ik een dag mocht meelopen. Ze gebruikten een protocol voor volwassenen van 12 sessies. Ik heb alles meegekregen, dat was heel genereus. Op basis van dat protocol ben ik met kinderen gaan werken. Ik zag na 3 sessies al een enorme vermindering van klachten. Toen heb ik dat protocol ingekort naar 6 sessies, verspreid over een periode van ruim drie maanden.

een mooie plek

Waar zou je nu graag willen zijn?

Ik merkte dat kinderen veel gemakkelijker zijn dan volwassenen. Als je aan kinderen vraagt: “Doe je ogen eens dicht. Waar zou je nu graag willen zijn?” zijn ze meteen al op die plek.”

Specialisatie kinderhypnose

“In Amerika heb ik vervolgens een opleiding kinderhypnose gevolgd, bestemd voor alle medische beroepsgroepen. In die tijd kreeg ik contact met Arine Vlieger, kinderarts in het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Ook zij had in de Verenigde Staten cursussen (kinder)hypnose gevolgd. Zij weet precies wat er is gedaan op wetenschappelijk gebied en ze weet veel van hypnose. Ze ging steeds meer kinderen naar mij doorverwijzen. Wij zijn gaan samenwerken en zijn samen cursussen gaan geven. Ook heb ik meegewerkt aan haar promotieonderzoek.”

Wetenschappelijk onderzoek

“Marc Benninga zette een onderzoek op waarbij 25 kinderen met PDS zes keer naar de kinderarts gingen en 25 kinderen kwamen zes keer bij mij voor hypnotherapie. In 2009 is Arine aan de UVA gepromoveerd op het onderzoek. Verder terug in de tijd, toen wij pas gestart waren met dat buikpijnonderzoek, hebben we in het AMC een symposium Hypnose in de kinderschoenen georganiseerd. Dat was de eerste stap naar buiten. We wisten niet of er tien of honderd mensen zouden komen, maar de zaal zat vol met honderdvijftig mensen!
Ik heb op dat symposium een presentatie gegeven over ons buikpijnonderzoek dat nog maar net in gang was gezet. Het resultaat van het buikpijnonderzoek was dat 85% van de kinderen die hypnose hadden ondergaan na een jaar klachtenvrij was. Van de kinderen die bij de kinderarts waren geweest, was dat slechts 25%. De onderzoeksresultaten zijn indertijd gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Gastroenterology.”

Integratie in kindergeneeskunde

“Mijn passie is dat hypnose geïntegreerd wordt in de kinderartsenpraktijk. Twintig jaar geleden was hypnose in Nederland overigens ook vrij hot in de ziekenhuizen, maar het is weer weggeëbd. Het werd gebruikt voor kinderen die allerlei operaties moesten ondergaan.

gewoon verhalen vertellen

Verhalen vertellen

Veel artsen denken dat het extra tijd kost, als je hypnose gebruikt tijdens ingrepen, maar uiteindelijk is het tijdwinst. Als je met z’n allen een kind moet vasthouden en het raakt getraumatiseerd, heb je bij een volgende ingreep weer al die kracht en die drama’s nodig. Een mannelijke anesthesie verpleegkundige vertelde prachtige verhalen over wat hij allemaal deed om kinderen rustig onder narcose te laten gaan.”

 

Hypnotherapie voor alle kinderen?

“Ik behandel kinderen vanaf zes jaar. Niet alle kinderen zijn ziek, er komen ook kinderen met bijvoorbeeld faalangst, bedplassen en angsten. Maar de meeste kinderen komen met onbegrepen klachten zoals buikpijn, hoofdpijn of vermoeidheid. Ze worden doorgaans verwezen door kinderartsen. Ik neem absoluut niemand met klachten die niet medisch onderzocht zijn.
Als ouder kun je je kind met onbegrepen klachten niet helpen. Het kind krijgt een CD mee met oefeningen. Hij moet daar op vaste tijden mee oefenen en als hij buikpijn heeft, kan hij extra oefeningen doen. Dus als het kind bij mij is, hebben we het wél over zijn klachten. Hierdoor geef je het kind zijn eigen verantwoordelijkheid terug.”

Carla Frankenhuis werkte mee aan de documentaire Hypnose op recept die in mei 2018 werd uitgezonden.

[Carla Frankenhuis sprak met Vera Mulder voor het Tijdschrift voor Educatieve en Therapeutische Hypnose. Dit interview werd bewerkt door Ingrid Mehrtens]