Voor de duidelijkheid: hypnose is geen therapie op zich, maar een van de technieken die gebruikt kan worden in verschillende vormen van psychotherapie om de effecten ervan te versterken. Het is ruimschoots bewezen dat het gebruik van hypnose de doeltreffendheid van psychotherapie verbetert. Hypnose geeft toegang tot de eigen middelen om disfunctionele sensaties, emoties, herinneringen etc. beter te reguleren dankzij verschillende specifieke effecten, zoals een verandering in aandacht, activering van de verbeelding, toename van dissociatie en van suggestibiliteit, de vermindering van het kritische oordeel.

De therapeut moet weten wat er aan de hand is voor hypnose kan worden toegepast en moet rekening houden met de persoon, zijn interne en relationele werelden en de specifieke symptomen die zich voordoen. De therapeut moet zich voortdurend aanpassen aan de situatie van de cliënt en evalueren met welke therapeutische benadering al of niet versterkt met hypnose de cliënt geholpen kan worden.

Voorwaarde voor het gebruik van hypnose is kennis van de hypnotische technieken en daarin voldoende zijn opgeleid en hypnose binnen zijn vakgebied toepassen. Hypnose is geen therapie op zich maar een van de aanvullende hulpmiddelen om een goed resultaat voor de problematiek van de cliënt te kunnen  bereiken. Hypnose is een instrument dat belangrijke effecten kan hebben op de somatische en psychische gezondheid.

Advies Hoge Gezondheidsraad, Brussel, België, 2020