Neuroloog Emile Keuter is werkzaam in het Acibadem International Medical Center in Amsterdam. Hij is een groot voorstander van Medische Hypnose. Medische hypnose kan worden ingezet bij de behandeling van somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK). Met name de combinatie klassieke hypnotherapie met een medische hypnotherapie behandeling levert goed resultaat op.

Emile Keuter heeft ook meegewerkt aan de documentaire ‘Hypnose op Recept’ van documentairemaakster Mirjam Bartelsman. In de documentaire zie je hoe hypnotherapie wordt ingezet om de regie weer terug te krijgen bij lichamelijke klachten. Mede daardoor hebben veel mensen hypnotherapie kunnen ontdekken. Klachten waarbij hypnotherapie goed werkt zijn onder andere:

  • (tril)angsten
  • onverwerkte trauma’s uit het verleden
  • gevolgen van auto-ongelukken
  • klachten na operaties
  • hoofdpijnen
  • stress
  • darmproblemen
  • emotionele uitbarstingen
  • rouw en verlies
  • duizeligheid
  • chronische pijn
  • parkinson
  • sarcoïdose
  • fybromyalgie.

Huisartsen en specialisten verwijzen vaak door naar de hypnotherapeut.

Negatieve gedachten

Lichamelijke, psychische en sociale pijnen worden niet door iedereen hetzelfde ervaren. Een deel van de chronische pijn is ontstaan door de manier waarop iemand is gaan denken over zijn aandoening. Een spiraal van negatieve gedachten is ontstaan zonder een bewust besef en zorgt voor veel stress. Negatieve gedachten zijn vaak moeilijk te behandelen. Ze zijn niet bewust en zijn daardoor een chronisch probleem geworden. Omdat de gedachten onbewust zijn herkent de cliënt ze vaak niet. Zo vormen ze als het ware geen deel van de persoonlijkheid. Een veel gehoorde uitspraak is: ‘zo is de situatie of zo ben ik nu eenmaal; nee, ik kan het niet veranderen; nee, ik heb alles geprobeerd’. Met andere woorden: ‘Ik kan zelf niks doen.’ En daarmee geeft de cliënt de regie over zichzelf uit handen.

Fibromyalgie

Als we fibromyalgie als voorbeeld nemen lijkt deze ziekte een verzameling van chronische klachten te zijn. De intensiteit van de pijn kan daarbij variëren. Ieder persoon ervaart pijn anders. De symptomen die men ervaart zijn: pijn aan de spieren, ligamenten, pezen en bepaalde pijnlijke drukpunten ook wel ‘tenderpoints’ genoemd. Gevoel van zwelling in de gewrichten, en ook moeheid, stijfheid, hoofdpijn, darmproblemen, concentratiestoornissen en het niet goed kunnen slapen, spelen een grote rol. Dit zijn klachten die de persoon van binnen ervaart, maar die niet van buitenaf te herkennen zijn. Dit kan erg frustrerend zijn doordat de klachten door het thuisfront of op het werk vaak niet begrepen worden.

Een gespannen lichaam

Tijdens het eerste consult realiseert de cliënt zich hoe gespannen zijn lichaam is. Door verschillende methoden toe te passen begint men in te zien hoe zwaar het is om zowel lichamelijk als geestelijk zo gestrest te zijn. Dan wordt verder al snel duidelijk dat lichaam en geest één zijn en niet afzonderlijk van elkaar kunnen worden gezien en benaderd.

Perfectionisme, controle, zichzelf wegcijferen, zorgzaamheid en altijd anderen willen pleasen, dit alles in combinatie of los van elkaar, gevoelens van woede, schuld, angst, onmacht en frustratie zijn in de praktijk geregeld aan de orde bij mensen met fibromyalgie.

Fysieke overbelasting

Over deze aandoening zou je kunnen zeggen dat het een opsomming is van verschillende oorzaken. Langdurige emotionele stress, fysieke overbelasting, zeer prestatiegericht zijn op het werk en/of thuis. De therapie wordt totaal afgestemd op de cliënt, want iedereen is uniek. Er is geen vast protocol, de hypnotherapeut werkt vanuit de eigen inschatting met iedere cliënt. Hypnotherapie kan helpen de regie weer terug te krijgen bij deze lichamelijke klachten. Kijk voor een hypnotherapeut bij u in de buurt op: https://hypnotherapie.nl/vind-therapeut/

Emoties hebben ook enorm veel invloed op ons lichaam. Wanneer er ruimte in onszelf is om deze te accepteren en vervolgens te transformeren is dit een belangrijke stap naar een bewustzijnsverandering die nodig is bij SOLK. Binnen in onszelf schuilt een positieve kracht die ons kan helpen uit de slachtofferrol te stappen en de regie weer te nemen.