Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen Nederlanders loopt jaarlijks het risico op een burn-out en het kost werkgevers bijna 2 miljard euro. Burn-out klachten blijven bovendien toenemen, blijkt uit recente cijfers van TNO/CBS.

Alarmerende getallen die het de moeite waard maken nog eens aandacht te besteden aan een onderzoek uit 2014, gepubliceerd door Susanna Carolusson. Deze Zweedse psycholoog en onderzoeker concludeert dat hypnotherapie bij uitstek geschikt is om cliënten met burn-out klachten te ondersteunen bij het herstel. Hypnotherapie:

  • Biedt diepe ontspanning en rust, door herstel van het contact met het lichaam;
  • Zorgt voor heling van binnenuit, door weerstand juist als ingang voor herstel te nemen;
  • Biedt een emotioneel helende ervaring, door de afgestemde therapeutische relatie.

Burn-out is een gezonde reactie van het lichaam

Burn-out is een toestand van vitale uitputting bij mensen die vaak gedragskenmerken vertonen van ‘hoogpresteerders’. Hun aandacht is gericht op de omgeving, hun drijfveer is werken en presteren, ze zijn niet meer in contact met hun lichaam en overschrijden langdurig de eigen grenzen.

weerstandCarolusson ziet burn-out dan ook als een natuurlijke en gezonde reactie van het lichaam op een langdurige ongezonde toestand van stress. Deze ‘stop’ van het lichaam maakt het mogelijk de weg naar herstel te vinden.

Carolussen vertrouwt daarbij op heling van binnenuit: hulpbronnen van het diepe onbewuste van de cliënt die zij vindt door zorgvuldig afgestemd te communiceren.

Onbewuste communiceert met weerstand

De communicatie van het onbewuste uit zich bij mensen met burn-out klachten vaak in allerlei vormen van weerstand. Dat kunnen persisterende gedachten zijn uit het oude patroon (“ik moet zo snel mogelijk weer aan de slag” of “ik heb gefaald”). Maar ook lichaamssensaties zoals hartkloppingen, onrust, hoofdpijn of emoties zoals angst, hulpeloosheid of irritatie.

onbewusteMet deze vormen van weerstand zetten deze cliënten zich af tegen hun eigen kwetsbaarheid, hun diepe maar genegeerde behoefte aan rust, en de noodzaak tot introspectie.

Dit hebben zij in hun leven en werk vaak als overlevingsstrategie gehanteerd, en mede daarmee ontstonden de burn-out klachten. In de therapie steekt deze zelfde weerstand de kop op.

Weerstand als bron van helpende informatie

In plaats van de weerstand proberen te omzeilen of te verminderen, ziet Carolussen dit juist als waardevolle bron van informatie voor het herstel. Zij stelt zich nieuwsgierig en respectvol op en onderzoekt met de cliënt in trance de drijfveren en behoeften die onder de weerstand schuilgaan.

Uit haar onderzoek concludeert Carolussen dat mensen met burn-out vaak al jong hebben geleerd voor anderen te zorgen – ten koste van hun eigen behoeften. Dit jong geleerde gedragspatroon verspreidt zich later in hun leven over andere terreinen zoals werk en relaties. Dankzij de hypnotherapeutische begeleiding hervinden deze cliënten hun oorspronkelijke vitaliteit.

Het volledige artikel met uitgebreide casus-beschrijvingen is hier te downloaden: http://www.archivespp.pl/2014-16-2.html

Meer informatie over de onderzoeker is te vinden op de site van Susanna Carolusson.

Marie Klaren, hypnotherapeut. www.hypnova.nl