Een boek als richtingaanwijzer

“Dit is geen wetenschappelijk, maar een ‘wezenschappelijk’ boek; een richtingaanwijzer naar dat wat je werkelijk als wezen bent, door te zien wat je niet bent. Een richtingbord op een splitsing, de wandeling op de gekozen weg maak je zelf. Wandel op je gemak, want het leven heeft geen haast. Doe het bewust en geniet. Want juist jij hebt de middelen in je om te kunnen genieten. Maar dan moet je er wel zijn… Bewust-er-zijn.”

 

Antoine van Staveren is een specialist op het gebied van hooggevoeligheid. Hij verzorgt hierover een opleiding via zijn EssenzZ Centre, een gespecialiseerd gezondheidscentrum voor hoogsensitieve personen te Amsterdam. Er is inmiddels een hele markt rondom de hoogsensitieve persoon (hsp). Veel van de bestaande boeken zijn vertaald uit het Engels. Het is een verademing dat dit boek zoveel beter aansluit bij onze eigen belevingswereld. Veel wordt belicht vanuit de ervaring van de auteur zelf, dat maakt de tekst heel persoonlijk en invoelbaar.

 

Een ‘zelfonderzoekboek’

In de inleiding staat dat dit geen ‘zelfhulpboek’ is maar een ‘zelfonderzoekboek’. Het kan ons helpen via introspectie de weg naar binnen te vinden op zoek naar een innerlijke ruimte welke nodig is voor een standvastig leven in deze chaotische maatschappij.

Ondanks de eclectische aanpak, is het duidelijk dat de hypnotherapie bij de beschreven werkwijze een essentiële basis is en blijft. De verhalen, de metaforen en analogieën leiden altijd weer naar de weg naar binnen, naar het waarnemen onder de oppervlakte.

 

Wie zijn wij eigenlijk?

Veel aandacht wordt besteed aan zelfbeeld, zelfervaring en identificatie. Zijn we onze emoties, of onze gedachten, waar hangt dat mee samen? Ik, mind, ego, persoon, individu; waarmee identificeren we ons eigenlijk en waarom?

Er zijn positieve en negatieve gedachtestromen. De belastende kant bestaat uit een verzameling van belemmerende gedachten die in onze cultuur veel voorkomen en die voor de gemiddelde hsp heel herkenbaar zijn. Opvallend is, dat de hsp meer last lijkt te hebben van deze interne prikkels dan de gemiddelde ander. Door deze gedachten toe te schrijven aan een soort typetje dat Mister Mind wordt genoemd maakt dat we er ons al minder mee identificeren, en door oefening ontstaat er steeds meer afstand tussen persoon en zijn gedachten. De voorbeelden en gevalsbeschrijvingen zijn soms vermakelijk en vooral heel herkenbaar.

Ingrid Mehrtens

Bewust-er-zijn met hooggevoeligheid, door Antoine van Staveren

Uitgeverij Elikser BV (2011)  ISBN 9789089543196