ALK

Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) waar geen lichamelijke oorzaak voor te vinden is, zijn lastig te behandelen voor een (huis)arts. Met hypnotherapie lukt dit vaak wél.

ALK, tot 2021 SOLK genoemd (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten), zijn lichamelijke problemen waarmee patiënten bij een arts komen, maar waarbij een arts geen lichamelijke verklaring vindt. Een arts zal dan meestal niet direct zeggen dat hij denkt dat de klachten een geestelijke connectie hebben. Ten eerste wordt dat namelijk vaak slecht gewaardeerd door patiënten, omdat ze zich dan onvoldoende serieus genomen voelen. Ten tweede wil de (huis)arts niet het risico lopen om een behandelbare lichamelijke ziekte over het hoofd te zien.

Bij de dokter verwachten mensen vaak een puur medische benadering, en meestal begint de arts ook zo. Als dan later blijkt dat er meer klachten zijn dan op grond van de somatische problemen kan worden begrepen, bespreekt een goede arts dit met de patiënt. Immers, ook al is er geen behandelbare lichamelijke ziekte vastgesteld, de klachten zijn daarmee niet zomaar over. Er zijn artsen die op dat moment niet in het gevoel van de patiënt (kunnen) gaan staan, maar er zijn ook artsen die beseffen dat de lichamelijke klachten wel degelijk een belangrijk probleem voor hun patiënt blijven vormen en dat daar iets anders onder kan zitten.

Klik hier om een voorbeeld te lezen van hoe hypnotherapie kan helpen.

Weg naar genezing

Hoewel nooit is aangetoond dat enige vorm van psycho- of hypnotherapie op zichzelf werkzaam is voor het behandelen van aanhoudende lichamelijke klachten, zullen de meeste mensen snel begrijpen dat het niet behandelen van eventuele psychologische problemen de weg naar genezing afsnijdt. Het is de kunst mensen voor een dergelijke therapie te interesseren. Niet alleen de mensen die sowieso open staan voor een diepere kijk in zichzelf, maar met name ook de mensen die ‘gewoon’ van hun lichamelijke klachten af willen. Ze kwamen immers naar de dokter vanwege hun lichaam.

Omdat hypnotherapie (en meer nog het woord hypnose) ook mensen met een rechtlijnig wereldbeeld kan aanspreken, is het naar onze ervaring zinvol deze optie te noemen als blijkt dat patiënten ondanks serieuze aandacht zuiver lichamelijke klachten blijven houden die niet voldoende lichamelijk kunnen worden verklaard. In de veranderde bewustzijnstoestand van de trance is een kijkje onder de oppervlakte aanvaardbaar voor mensen die in het dagelijks leven wars zijn van psychologie. Mensen die emoties en cognities maar soft en zweverig vinden; u kent ze wel.

Samenwerking

Als neuroloog en hypnotherapeut zijn wij samen ervaring aan het opdoen met dit soort behandelingen. We vinden dat hypnotherapie een optie zou moeten zijn voor artsen die worstelen met patiënten met SOLK. Ongeveer de helft van de nieuwe klachten waarmee patiënten bij hun huisarts komen zijn niet geheel lichamelijk te verklaren. Wij zijn daarom van mening dat de hypnotherapeut zowel de patiënt als de (huis)arts kan helpen.

Emile Keuter, neuroloog
Ester Ribera, hypnotherapeut en psychosociaal therapeut, specialisatie medische hypnose