Wetenschappelijk adviesrapport
Op 5 augustus 2020 bracht de Hoge Gezondheidsraad te Brussel een wetenschappelijk adviesrapport uit (Adviesnr. 9491). Het betreft een advies over verantwoord gebruik van hypnose in de gezondheidszorg. Dit rapport biedt een richtsnoer voor de gedragslijn algemene gezondheid. Er staan aanbevelingen beschreven over het medisch en psychotherapeutisch gebruik van hypnose voor gezondheidszorg. In de werkgroep om tot voorliggend advies te komen zaten dr. E. de Soir, (trauma)psycholoog, prof. dr. D. de Wachter, psychiater, dr. N. Ruysschaert, psychiater, prof. Dr. E. Vermetten, psychiater, Kol.-arts e.a.
Ontvankelijkheid voor hypnose
Binnen een multi-dimensionele aanpak dragen ontvankelijkheid voor suggesties, hypnotiseerbaarheid en een therapeutische interactie bij tot het effect. Ontvankelijkheid (eventueel slechts onbewuste) motivatie van de patiënt/cliënt zijn essentieel. Ook is de medewerking van de patiënt/cliënt is noodzakelijk bij dit therapeutisch werk.
Toepassingen hypnose
Met name is voldoende aangetoond dat het gebruik van hypnose het effect van vele vormen van therapeutische interventies kan vergemakkelijken of versterken. Voor pijnverlichting (acute en chronische pijn) is hypnose doeltreffend. Ook kan het een impact hebben op angstvermindering bij medische behandelingen en depressie. Hypnose kan gebruikt worden om pijn te verminderen en de levenskwaliteit van de patiënt/cliënt te verbeteren. Dit kan eventueel ook met zelfhypnose. Dit kan verlichting geven bij mensen met chronische aandoeningen (chronische pijn, oncologische pathologie, functionele aandoeningen van het maagdarmstelsel).
Bredere invloed
Hypnose vertoont naast specifieke kenmerken ook alle kenmerken van een communicatieve beïnvloedingsstrategie die een grotere rol zal spelen als de patiënt kwetsbaar of hyper-suggestief is. Het gebruik ervan heeft een bredere invloed dan alleen maar op het gekozen behandelingsdoel.
Professioneel geschoold
Het is essentieel dat degene die hypnose aanbiedt een grondige kennis heeft van het te behandelen probleem en van het hypnotische proces. Dit vereist dat het aanbod toevertrouwd wordt aan professioneel geschoolde beoefenaars van een gezondheidszorgberoep die zowel opgeleid zijn in hypnose als beroepsmatig gevormd om de voorliggende indicaties te behandelen.