De Ontknooping

Over de helende rol van ongewenste emoties

Marinus Knoope, uitgeverij: KIC Nijmegen, 1ste druk 2009,

“Iedere emotie is als een ruwe edelsteen, die je kunt slijpen en tot iets moois kunt maken”
Emoties….we vinden ze vaak maar lastig. Vooral ‘ongewenste’ emoties zoals irritatie, boosheid, somberheid. We stoppen ze het liefste weg, proberen ze te negeren. Ook al weten we als therapeuten natuurlijk heel goed dat alles wat je onderdrukt er op ongelegen momenten
op een verwrongen manier kan uitkomen. En dan zijn we verder van huis.
Natuurlijk, we leren cliënten emoties te doorleven, te verwerken, er in trance mee te communiceren en de positieve intentie ervan
te achterhalen. Maar hoe stellen we ons op als we te maken hebben met iemand die zich wraakzuchtig voelt? Iemand die zeurt, liegt, of zich onaangepast gedraagt? Zoals die nieuwe cliënt die onlangs weigerde haar schoenen uit te doen in mijn praktijk en met haar modderschoenen over mijn nieuwe roomkleurige tapijt liep?

(Boekrecensie door Vera Mulder)

2015-12-06T12:28:46+00:0014 augustus, 2015|